Bokbinding

Bøker har vært bundet inn helt siden oldtiden

Bokbinderens oppgave var å sørge for at de kostbare håndskrevne bøkene fikk best mulig beskyttelse mellom kraftige permer laget av treplater og kledd med skinn.

Bøkene var kostbare og kunne være utsmykket med edelstener, gull og sølv for å understreke bokens verdi.

 

 

Kalligrafi og bokbinding er som hånd i hanske for meg. Det er fint å kunne binde inn det jeg har skrevet i bøker. Det trenger ikke alltid å være en bok med harde permer, jeg gjør like ofte en bok med myke permer som Limpbinding og Japanskbinding.

Jeg er veldig glad i å gjøre en Koptiskbinding av naturlige materialer, som rekved og skjell som jeg finner. Å bli inspirert av naturens uendelige enkelhet finner jeg stor glede i.

 

 

Bok fra 1834

Denne boken her som er trykket i 1834 og brukt av familien her på gården gjennom generasjoner, skal en dag blir reparert slik at de vakre håndskrevne familienavnene skal få komme til sin rett.

Det er en Huspostill, og var ofte den eneste boka som var i huset og ble ofte brukt til å lære og skrive fra.

bok.fra-1849-

Forskjellige bokbindings-teknikker

I studietiden min på Leksand Folkehøyskolen lærte jeg mange forskjellige bokbindings-teknikker og esker som bøkene kunne ligge i.

Lærte også hvordan skinntrekk til bøkene skulle skjæres for å få skinnet tynnere slik at det kunne brettes rundt permen og limes fast. Til bokens tittel og dekor, lærte jeg å trykke med bladgull og gullfolie.

At en håndbundet bok i dag er like verdifulle og kostbar som i oldtiden er ikke så vanskelig å forestille seg.

bokbindingsteknikker